+45 60 24 43 74 hej@mavehelse.dk
Print Friendly, PDF & Email

Tarmen

Din vigtigste (gen)vej til sundhed!

Din helsetilstand i tarmen er et tveægget sværd.

 

Din fordøjelse og hvordan du behandler den, spiller en stor rolle i, hvordan du føler hver dag, og det er især sandt, når det kommer til, hvordan du vil føle 5 eller endda 10 år fra nu.

 

Så hvordan bliver din fordøjelse og tarmens sundhed beskadiget i første omgang?

 

Der er en række måder du kan risikere at forværre din tarm sundhed. De primære årsagerer at vi spiser inflammatoriske fødevarer som gluten, korn og mejeriprodukter, samt tager fuld spektrum antibiotika.

 

Og jeg er villig til at vædde på, at nogle af disse ting kan lyde meget kendte for dig. Faktisk er det utroligt sjældent at møde et voksent menneske, der ikke har taget et antibiotikum, eller fik en glutenfyldt sandwich eller et stykke pizza på et eller andet tidspunkt for nylig.

 

I situationer, hvor din tarme er blevet beskadiget af kost og livsstil, er dine tarme som et hus i brand og du bør frygte for dit helbred. Selv når du slukker flammerne (ved at fjerne mad og medicin, der forårsager betændelsen), er bygningen stadig et komplet rod … Der skal ryddes grundigt op.

 

Der er voksende accept af ”leaky gut syndrom” og forbindelsen til autoimmune tilstande. Men mange af årsagerne til utæt tarm debatteres stadig (se undersøgelser om leaky gut og forskning om intestinal permeabilitet).

 

De fleste læger (i USA, Red.) er nu opmærksomme på tilstanden, men kæmper stadig for at forstå symptomer, test og behandlinger.

Det kan være din gateway til sundhed eller føre dig ned ad bakke, på en vej til kroniske sundhedsmæssige udfordringer. Der ligger altså et enormt sundhedspotentiale i at øge sin tarmsundhed og din fordøjelse og nuværende tarmsundhed spiller en kæmpe rolle for hvordan du har det lige nu og om 5 eller 10 år.

 

Nu tænker du sandsynligvis oppustethed, fordøjelsesbesvær, forstoppelse, diarré og kvalme … og det er slemt nok! – men hvis dine tarme ikke er sunde, kan det og vil det med tiden føre til meget større og meget mere alvorlige sundhedsspørgsmål.

Vidste du, at du kan udvikle hududslæt, eksem, hovedpine, hjerne tåge, hukommelsesproblemer og endda deciderede autoimmune sygdomme, ved ikke at tage fat på dine tarmhelseproblemer nu?

 

Her er 9 tegn på at du kan have utæt tarm:

  1. Fordøjelsesproblemer som tarmluft, oppustethed, diarré eller IBS (irritabel tarm syndrom)
  2. Fødevareallergier eller fødevareintolerancer
  3. Hjerne tåge, koncentrationsbesvær, ADD eller ADHD
  4. Psykiske udsving, depression og angst
  5. Hudproblemer som Acne, Rosacea eller eksem
  6. Sæsonbetingede allergier eller Astma
  7. Hormonelle ubalancer som uregelmæssige menstruation, PMS eller PCOS
  8. Diagnose på autoimmun sygdom, såsom Rheumatoid Arthritis, Hashimoto’s (autoimmun stofskiftesygdom), Lupus, Psoriasis eller Cøliaki
  9. Diagnose på kronisk træthed eller fibromyalgi og miljøsyge som MCS og EHS

Vil du læse mere om tarmen og hvordan utæt tarm opstår? Årsager til utæt tarm

 

 

Lea Friedstrup Lind

Lea Friedstrup Lind

Kostvejleder

Vil du i kontakt?

Så kan du bruge denne formular!

Kontakt:

Certificeret kostvejleder

Lea Friedstrup Lind

Mail: hej@mavehelse.dk

Ring mig op:

60 24 43 74

hverdage ml. 9-17

Jeg bliver glad hvis du vil følge eller dele!

Tak for din interesse! Vil du dele det med andre?