+45 60 24 43 74 hej@mavehelse.dk
Print Friendly, PDF & Email

Støt lever og galdeblære

Hvorfor er det så vigtigt at støtte lever og galdeblære funktion? 

Galde er en væske, der produceres i leveren, og opbevares og koncentreres i galdeblæren. Det spiller en rolle i fordøjelsen, der specifikt hjælper med at nedbryde fedtstoffer til fedtsyrer. Mange mennesker har tyk og træg galde, hvilket ofte resulterer i en galdeblæreoperation. Men operationen hjælper ikke på den egentlige årsag til den tykke og træge galde. Der udføres tusindvis af disse operationer hvert år, og mange af disse kan undgås ved at adressere den egentlige årsag til tilstanden.
 
Når man har galdesten, er problemet normalt ikke galdeblæren selv. De fleste læger ser dog ikke anden mulighed. Mange galdeblæreproblemer kan forhindres, men man kan selvfølgelig nå til det punkt, hvor galdeblæreoperation kan være nødvendig. Mange gange kan det at ændre sin kost være nok.

I moderate til svære tilfælde kan man opleve symptomer, ved indtag af fedtholdige fødevarer også ved de sunde fedtstoffer som nødder, frø og avocadoer. Men selvom du ikke oplever symptomer, når du spiser disse fødevarer, betyder det ikke, at du ikke har problemer med galdeproduktionen. Faktisk vil nogle mennesker med milde til moderate galdeproblemer ikke have nogen symptomer. På den anden side er nogle af de almindelige symptomer på galdeblæreproblemer opkast, tarmluft, kvalme, fedt i afføringen, smerter mellem skulderbladene og mavesmerter.

 

Ud over at bidrage til at nedbryde fedtstoffer spiller galde også en vigtig rolle i udskillelsen af ​​affaldsstoffer, ikke kun miljøgiftstoffer, som tungmetaller, men også stofmetabolitter og endog steroidhormoner. På denne måde er problemer med galde relateret til østrogen dominans, og hvis man har østrogen dominans på grund af opbygningen af ​​bioidentisk østradiol og / eller xenoøstrogener i vævene, så vil dette føre til galde, der er tyk og træg.

Der er tre hovedkomponenter af galde, og dette omfatter 1) bilirubin, 2) galdesyrer og salte og 3) kolesterol. De fleste mennesker, der læser dette, er bekendt med kolesterol, men du er måske ikke bekendt med de to andre hovedkomponenter i galde. Bilirubin er det giftige kataboliske produkt af hæmoglobin-omsætningen, og et mål med galden er at hjælpe med udskillelsen af ​​bilirubin. Imidlertid kan visse faktorer forårsage forstyrrelser af bilirubintransporten, hvilket medfører forøgede niveauer i blodet, som igen kan føre til gulsot, hvis niveauerne bliver høje nok.

Galdesalte spiller også en stor rolle i at hæmme væksten af ​​bakterier i tyndtarmen. Dette kan øge risikoen for at udvikle en tilstand som SIBO  (overproduktion af bakterier i tyndtarmen). På grund af dette kan det være fornuftigt at give galdesalte til dem, der døjer med SIBO. Lav galdesyre er ikke eneste årsag til SIBO. Andre faktorer kan være lav eller fraværende produktion af mavesyre, mangel på fordøjelsesenzymer i bugspytkirtlen, problemer med immunsystemet, ændringer i tarmperistaltikken (bevægelserne) og andre sundhedsmæssige problemer. Ud over at forhindre væksten af ​​bakterier i tyndtarmen kan galde også have antimikrobielle egenskaber mod f.eks. H. Pylori, en bakterie, der kan findes i mavesækken og som kan forårsage en infektion med mavesår til følge.

Hvorfor får man galdesten?

Galdesten dannes, når stoffer i galden hærder og kan blokere  galdekanalerne.

 Der er to hovedtyper af galdesten.

Galdesten fremstillet af kolesterol er den mest almindelige type og er ikke relateret til kolesterolniveauet i blodet, som man kunne tro. Man kan også have galdesten fremstillet af bilirubin, som opstår, når røde blodlegemer ødelægges, og der er for meget bilirubin i galden. De fleste læger tror ikke, at dannelsen af ​​galdesten kan forhindres og selvom det nogen gange er tilfældet, er det ikke sandt for de fleste.

Kost er selvfølgelig en af ​​hovedårsagerne, da der er tegn på, at kostfaktorer kan øge risikoen for at udvikle cholesterolgaldesten. Kostfaktorer, der kan øge risikoen, omfatter kolesterol, mættet fedt, transfedtsyrer, raffineret sukker og eventuelt bælgfrugter. Galdestensproblemer er også almindelige ved fedme. Det at spise en sund kost eliminerer ikke risikoen for at udvikle galdesten, men jeg tror, ​​det er sikkert at sige, at sund mad vil reducere sandsynligheden for at udvikle galdesten.

Der er dog også andre faktorer at overveje. For eksempel, da østrogendominans kan gøre galden tyk og træg og dermed føre til dannelse af galdesten, bør det ikke være en overraskelse, at der er tegn på, at dem, der tager orale præventionsmidler, har en øget risiko for galdeblæresygdom. Og selvom der endnu ikke er nogen undersøgelser, der viser en sammenhæng mellem xenoøstrogener og galdesten, er der ingen tvivl om, at de kan forårsage østrogendominans.

 

Plej lever og galdeblære

Så hvad kan du gøre for at forbedre din galdefunktion? Det er naturligvis vigtigt at spise sundt, da du må undgå raffinerede fødevarer og transfedt. Talrige undersøgelser har også vist, at det at tage vitamin C-tilskud kan bidrage til at forhindre dannelse af galdesten. At spise rødder eller tage kosttilskud, der indeholder f.eks. rødbede kan hjælpe, og et cholintilskud kan også være gavnligt. Visse krydderurter, der kan hjælpe omfatter mælkebøtterod, dandelionrod, marietidsel og artiskok.  Se f.eks. dette på produkt i shoppen: Cleanse Plus fra Wild Nutrition og dette: Baldocynara fra A.Vogel
En zeolitkur med Megamineral Ca + Mg støtter også leverens udrensningsevne.

 

Yderligere råd:

Spis antiinflammatorisk, undgå allergener og undgå at blande protein og stivelse i samme måltid.

Drik rigeligt med vand, spis små måltider, spis grønt og fiberrigt, tab dig.

Spis bitre/sure ting og fermenteret mad og drikke, broccoli og grønkålsspire.

Spis dit største måltid når du er afslappet, gå tidligt i seng og tag tilskud af magnesium.

Tag gerne galdesalte som tilskud i en periode.

Få styr på stress og vrede!

 

Massér dit iliotibial bånd, som går fra kanten af dit bækken og ned til knæet på ydersiden af låret. Det bløde punkt mellem tommel og pegefinger er også godt at massere.

 

At lave et galdeblære/lever flush kan være gavnligt. Læs evt.  bogen ”Elsk din lever”. 

Daglig støtte af leveren med udrensende leverte er en god måde at forebygge problemer.

Her f.eks. Bitter-te fra Naturdrogeriet.

 

Hvad skal du gøre, hvis du ikke har en galdeblære?

Hvis du har fået fjernet din galdeblære kirurgisk, så kan du stadig følge de råd, der gives i dette indlæg. Husk, at fjernelse af din galdeblære ikke gjorde noget for galdeproblemet, og så selv efter galdeblæreoperation skal du gøre ting for at hjælpe med at forbedre galdefunktionen.

Du kan gå til shoppen og se produkter til udrensning af fordøjelse og lever.

 

Kontakt:

Certificeret kostvejleder

Lea Friedstrup Lind

Mail: hej@mavehelse.dk

Ring mig op:

60 24 43 74

hverdage ml. 9-17

Jeg bliver glad hvis du vil følge eller dele!

Tak for din interesse! Vil du dele det med andre?