+45 60 24 43 74 hej@mavehelse.dk
Print Friendly, PDF & Email

OM SIBO

small intestinal bacterial overgrowth = for mange bakterier i tyndtarmen

 

 

 

Et af de mest almindelige spørgsmål, jeg får, er “hvilke probiotika er bedst for SIBO?” Det overraskende er at hvis du har SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth), kan et almindeligt mælkesyre probiotikum faktisk forværre problemet . Derfor kan det være klogt at kigge nærmere på anbefalingerne.

Hvad er SIBO?

Små intestinale bakterieoverskud (SIBO) opstår, når bakterierne i tyndtarmen kommer ud af balance og overgrow. Som jeg altid siger, “For meget af en god ting kan være en dårlig ting”, og det er sandt for SIBO.

 

For meget god eller dårlig bakterieflora i tyndtarmen producerer en række gastrointestinale symptomer, der forstyrrer din normale fordøjelsesproces, herunder gas, oppustethed og diarré. For en komplet liste over tegn og symptomer, se min artikel 10 Tegn på, at du har mindre intestinal bakteriel overgrowth (SIBO).

 

SIBO går ofte udiagnosticeret på grund af dets symptomer manifesterer sig i forskellige mennesker, og viser undertiden ingen fysiske tegn overhovedet. Faktisk er en anslået 6-15% af sunde, asymptomatiske mennesker og omkring 80% af personer med IBS faktisk lidelse af SIBO.1

 

SIBO kan skyldes en række faktorer, herunder:

 

Diæt højt i sukker, alkohol og raffinerede kulhydrater

Skader på nerve eller muskler i tarmen, der resulterer i dysmotilitet

Fysiske hindringer i tarmen, såsom ardannelse fra operationer eller Crohns sygdom

Medicin, der påvirker eller forstyrrer den normale tarmflora, såsom antibiotika, syreblokerende stoffer og steroider

SIBO, utæt tarm og den autoimmune forbindelse

At have SIBO kan beskadige slimhinden og føre til intestinal permeabilitet eller utæthed. Faktisk er der udover Candida overvækst en af ​​hovedårsagerne til utæt tarm.

 

Når din tarm er utæt og toksiner, virus, bakterier og ufordøjede partikler oversvømmer blodbanen, mærker dit immunsystem dem som farlige indtrængere og skaber betændelse for at slippe af med dem. Da din tarm forbliver utæt og flere og flere partikler kommer i blodbanen, sender dit immunsystem bølge efter bølge af betændelse ud. Til sidst bliver systemet stresset og begynder at ramme mindre præcist. Dette fører igen til autoimmunitet, da dine egne væv ender i krydsilden. Desuden ligner mange af de partikler, der nu oversvømmer blodbanen, meget din krops eget væv. Dit immunsystem vil så danne antistoffer mod disse stoffer, som fejlagtigt angriber dit væv i processen, i et fænomen kaldet molekylær mimik.

 

Probiotika: Tilføjelse af brændstof til ilden

Behandling af SIBO er en 3-trins tilgang. Det første skridt er at fjerne de fødevarer, der fodrer det, herunder sukker, alkohol og kulhydrater, specielt raffinerede kulhydrater.

 

For det andet skal man modarbejde de dårlige bakterier. Med f.eks.  c-vitamin, colloidt sølv, vild oregano, olivebladsekstrakt, hvidløg, grapefrugtkerneekstrakt og meget andet.

 

For det tredje søge at genoprette de gode bakterier med probiotika. Problemet med mange probiotika tilgængelige på markedet er, at de simpelthen ikke arbejder for SIBO, og kan rent faktisk gøre problemet værre.

 

Her er hvorfor: Tyndtarmen er ikke beregnet til at have meget bakterier i sig, det forstyrrer fordøjelsen og næringsabsorptionen. Nogle bakterier er dog nødvendige for disse funktioner, for lidt eller for mange bakterier er altså lige skidt.

 

Når bakterier er til stede i tyndtarmen, er de ofte af lactobacillus- eller bifidobacteriumarterne. Og da størstedelen af ​​probiotiske kosttilskud derude indeholder lactobacillus eller bifidobacterium smider denne type bakterier altså brændstof på ilden. Af den grund anbefaler jeg et jordbaseret probiotikum til alle, der beskæftiger sig med SIBO.

Kontakt mig

Hvis du vil undersøge om kostvejledning hos mig er noget for dig!

Jeg bliver glad hvis du vil følge eller dele!

Tak for din interesse! Vil du dele det med andre?