+45 60 24 43 74 hej@mavehelse.dk
Print Friendly, PDF & Email

Utæt tarm protokol

Utæt tarm er desværre et almindeligt fænomen, som er medvirkende ved alle de forskellige autoimmune lidelser, man kan komme i tanke om. Sådan får du rettet op på din utætte tarm!

 

 

Der er 3 ”ben” der altid gør sig gældende ved autoimmune lidelser/symptomer. Det er Miljømæssige påvirkninger, genetik og utæt tarm. Derfor er det altid smart at behandle sin tarm pænt og evt. give den en ”kærlig omgang” f.eks. med hjælp til opheling og udrensning af tungmetaller og andre giftstoffer.

Uanset om dine problemer er fortrinsvis i maven, hjernen, i led, skjoldbruskkirtel eller diverse andre organer, er noget af det bedste du kan gøre for dit helbred at hjælpe din tarm.

Der er hundredevis af autoimmune lidelser. Vores levevis er med til at gøre os syge og det er jo normalt ikke noget vi tænker over hver dag, når vi spiser. En autoimmun lidelse kommer ikke fra den ene dag til den anden. Den bygges op gennem mange år, på grund af forkert ernæring, stress og miljømæssige påvirkninger. Kroppen er i stand til at klare rigtig meget belastning og kæmper ufortrødent videre med at opretholde balancerne i din krop i årevis, lige indtil den dag hvor den bare ikke kan længere. Du har fået en autoimmun lidelse. Det føles måske ikke så slemt i starten og du tænker, det går nok, det kan jeg leve med, men pludselig så kommer der en til og en til og du står nu med flere alvorlige diagnoser og har svært ved at komme op af sumpen igen.

Vil du læse mere om årsager til utæt tarm?

Du kan få det bedre!

Hvis du er nået der til, kan det være svært at opnå 100% balance igen, men du kan vende udviklingen, fjerne mange gener og måske nogle diagnoser og få det rigtig meget bedre.

Her er en protokol du kan følge for at afhjælpe problemerne.

 

Opheling af utæt tarm!

 

  1. Fjern de store skadevoldere fra din kost/ dit liv!

(gluten, korn, raffineret sukker osv.), drikkevarer (alkohol og kaffe), kronisk stress (fra arbejde, familieliv osv.) og eksponering for alle former for toksiner (fra personlige plejeprodukter til unødvendige lægemidler og rengøringsmidler)

  1. Start evt. med en fasteperiode på 24-48 timer (ikke total faste for små børn)

Lev f.eks. af bonebroth (langtidskogt suppe på ben af kylling eller oksekød) og grønne smoothies. Det giver en god start på opheling af tarmen. Selvfølgelig kun hvis du tåler det..

  1. Spis sundt

Rene økologiske fødevarer, hjemmelavet mad – kostkombinerede måltider og syre/basefordeling på tallerkenen (se mere på mavehelse.dk). Masser af grønt og fisk og sunde olier.

  1. Kosttilskud:                                                                             L-Glutamine (gerne n-acetyl L-Glutamine (NAG)) Høj dosis protokol.

Zeolit – et kvalitetsprodukt, f.eks. Megamineral Ca + Mg.

Fordøjelses enzymer er vigtige (især hvis det kniber med at få nok friske grøntsager til måltiderne)                              og evt. probiotika, hvis din sarte tarm tåler det.

 

  1. Lev et liv der støtter op om din behandlingsplan:
  • Vejrtrækningsøvelser
  • Meditation og/eller afslapning
  • God søvn, helst 8-9 timer hver nat.
  • Lange gåture og / eller let træning.

Dette er vaner/tiltag du skal have lagt ind i dit liv og når det er gjort, vil du forbedre dine chancer for opheling dramatisk!

Det er vigtigt du har alle punkterne med i din plan, hvis du vil have succes med den!

 

Understøttende og udrensende kosttilskud:

 

Zeolit ( f.eks. Megamineral Ca + Mg) tungmetaludrensende blandt meget andet. Læs evt. om det andre steder på nettet. Interessér dig kun for den bedste kvalitet, som er renset ved TMA metoden.

Enzymer især til frokost og aftensmad .. helst et bredspekteret produkt

L-Glutamin F.eks. NAG ( N-acetyl L-Glutamin ) fra  Bulk Powders  Virker stærkt ophelende på slimhinden.

Fiskeolie 1 tsk morgen og aften f.eks. Eye Q + en 1 tsk. god olivenolie (eller balanceolie, f.eks. EQ)

Multivitamin: F.eks. Omnimin, som er naturidentisk og afgiftende.

 

Supplér gerne med: 

Fibre: Fibre smart, byggræs, guarmin el.lign.  det støvsuger tarmen for affalds og -giftstoffer.

D3 vitamin – ved måling regnes 30 nmol/l for normalt niveau, men det optimale er 90-124 nmol/l. Få det evt. målt ved lægen.  Ved immunsystem-lidelser kan man med fordel tage op til 100 mcg. D3 dagligt. Ved dette produkt, vil jeg foreslå 50 mcg. (I tilfælde af at du ikke får nok i multivitamintabletten)

Et godt mælkesyrebakterie-tilskud. Et super produkt er: Wild Biotic Et avanceret probiotikaprodukt lavet på Blomsterpollen, honning og Gele royal!  (evt. jordbakterier anbefales ved symptomer på SIBO) Nogengange skal man vente med probiotika til tarmen er helet. 

Magnesiumtilskud gerne 2-3 gram aften F.eks. Cal. + mag. 1+1 inkl. K2 og d-vit. Fra Solaray.

Alfa-Liponsyre: ALA, understøtter bl.a. hormonbalancen, leverfunktion og dannelse af nye celler.  Eller C-vitamin, f.eks. Ester C. Begge er stærke antioxidanter.

 

Spis gerne broccoli hver dag.. Det er med til at hele tarmen. Læs mere om broccoli og utæt tarm

Spis også gerne mad uden lektiner, eller sørg for at lektinerne elimineres ved udvanding, kogning og nedfrysning. Se opskrift på lektinfri bønneboller.

Sørg for rigeligt væske. Gerne 3 liter dagligt!

 

 

L-Glutamin er en aminosyre som cellerne i din tarm kan optage direkte og udnytte til reparation af syge celler og utætheder.

 

… på samme måde som proteinpulver kan fodre dine muskler, så de kan reparere og vokse sig stærkere, kan L-Glutamin styrke din tarmforing, beskadigede celler repareres og du får større tarmsundhed.

Sådan hjælper L-Glutamin (læs mere om hvordan det virker)

Jeg har her valgt at angive vejledende dosis på NAG (N-Acetyl L-Glutamin, fås hos Bulk Powders) som er en acetyleret og dermed lettere optagelig form for Glutamin. Bruger du alm. Ikke acetyleret Glutamin skal du gange mængden med ca. 3.

 Sådan gør du:

1) Dag 1-4 – opbygningsfasen

Arbejd op over de første 4 dage fra 4g til 16g.

f.eks mandag 4g, tirsdag 8g, onsdag 12g, torsdag 16g.

 

Dette giver din krop tid til at vænne sig til NAG og bør afværge forstyrrelser i tarmfunktionen.

Du kan vælge at blande pulveret med vand og sprede dosis over hele dagen.

Ovenfor: Et glas med 1 tsk. Zeolit,2 gram NAG og vand, kan være en god måde at starte og slutte dagen på.

 

Det er vigtigt, at det tages på tom mave, så L-Glutamin ikke behøver at konkurrere med andre aminosyrer om optagelse.

 

2) Dag 5-9 – Høj dosis fase

 

Tag ca. 16 g hver dag.

 

Ved at sprede det ud over 12-14 vågne timer, ca. hver 1 ½ time, bortset fra lige efter hovedmåltider. Dermed undgår du at tilføre dit system for meget N-Acetyl L-Glutamin på én gang. Dette bør øge optagelse og reducere chancerne for forstyrrelse i fordøjelsen.

En dag kunne se sådan ud: 2 g. tages:

Kl.               8.30

                 10.00

                 11.30

                 14.30

                 16.00

                 17.30

                 20.30

                 22.00

Synes du det virker uoverskueligt kan du prøve at tage 4 gram 4 x dagligt.

Det er heldigvis kun i 5 dage, så går du over til:

 

3) Dag 10+ – Vedligeholdelsesfasen

Hvis du har opnået hvad du ville kan du nu sætte dosis ned. Der kan hos nogle være problemer undervejs som forlænger behandlingstiden lidt. F.eks. ved forstoppelse, som man ikke har fået ordentligt styr på. Det er nemlig vigtigt at man kommer på toilettet mindst 2 gange dagligt, for at afføring ikke skal stå og danne usunde forrådnelsesbakterier mv. i tarmen og dermed være med til at holde problemet i live.

Når du mener at du har gennemført en problemfri høj-dosis periode med NAG i 5 dage, kan du altså nedsætte dosis til vedligeholdelse.

Du skal blot tage en vedligeholdelsesdosis på 4 g om dagen, så længe du finder det nødvendigt.

Opdel det i 2 portioner, så du tager 2g når du vågner op og 2g senere på dagen, når det er praktisk, og på tom mave, gerne inden sengetid.

Når din tarm har haft det godt et stykke tid, kan du prøve at stoppe med N-Acetyl L-Glutamin og se, hvordan det går.

Dette er jo målet!

En vigtig advarsel:

 

Desværre reagerer nogle mennesker ikke godt på høje doser af L-Glutamin.

Eller på endda moderate doser.

Så som altid, lyt til din krop og tal evt. med din læge.

 

Hvilken type L-Glutamin skal du købe?

– det gode ved dette enkle, men effektive produkt er:

… ethvert mærke af rent L-Glutamin pulver er fint.

… Måske tåles NAG bedre, det er i hvert fald mindre dosis man tager.

 

Bliver du træt af at tage det i pulverform?

Du kan købe produktet NAG (N-Acetyl L-Glutamin ) hos Bulk Powders HER og evt. selv lave kapsler af det, hvis du har et problem med den syrlige smag, som aminosyren giver.

Det har en optimal optagelighed og du kan derfor nøjes med ca. 1/3 af Ikke acetyleret glutamine, ca. 4 g. dagligt som vedligeholdelsesdosis. Der kan være ca 1 g. i de store kapsler fra Bulk Powders, hvor du også finder enkelt udstyr til kapselfyldning.

Med NAG skal du altså i højdosis-fasen tage 16 kapsler med 1 g. i hver om dagen, eller 16 gram blandet op i vand og fordelt over dagen.

 

Husk at tilrette dosis ved behandling af børn. (ca. 1/3-1/2 dosis) og evt. en længere tilvænningsperiode, for at se om det tåles godt.

Fortsæt med at understøtte tarm og helbred med dine gode kosttilskud og du giver din krop et godt udgangspunkt for at opnå sundhed og velvære.

I shoppen

Shoppen er fyldt med produkter der kan støtte dig i din søgen efter sundhed og bedre helbred. Især i forhold til tarmsundhed og det er fordi:

Sundhed kommer fra tarmen!

Megamineral zeolit - et ionbyttende produkt der der tiltrækker positivt ladede ioner i kroppen, f.eks. tungmetaller

Vil du i kontakt?

Så kan du bruge denne formular!

Kontakt:

Certificeret kostvejleder

Lea Friedstrup Lind

Mail: hej@mavehelse.dk

Ring mig op:

60 24 43 74

hverdage ml. 9-17