Fordøjelsesvenlige opskrifter

Dehydreret nøddebrød



Ca. 500 g. nødder (f.eks. 300 g. mandler + 200 g. valnødder)

250 ml. vand

½ tsk. salt

1 spsk byggræspulver

1 spsk. olivenolie eller kokosolie

½ spsk. guargummi


Mandler og nødder udvandes natten over og skylles grundigt. Mandlerne blendes i en foodprocessor til de er som groft mel og hældes i en skål. Valnødder blendes og når de er groft blendet tilføres vand, salt og byggræs. Det blendes til en blød masse. Til sidst tilsættes guargummi og olivenolie og der blendes til du har en god dej. Mandlerne tilsættes, eller det hele køres i røremaskine. Dejen smøres nu på bagepapir eller sheet, så det har en tykkelse på max. 8 mm. Det dehydreres ved 41 grader i 8-9 timer. Kig til det den sidste time og bestem hvornår du synes det har den rette tekstur. Nogen kan lide det let fugtigt, andre sprødt. Velbekomme!

Lækkert bare med tandsmør og lidt urtesalt, men også godt med vegetarisk eller kød pålæg.


Ceviche

Her har min mand kokkereret.. 

 

Ceviche af torsk

Delikat kold fiskesalat med rå torsk. Her er det saften fra citrusfrugt som tilbereder fisken, og skaber en krydret smag blandet med frugtige nuancer. Vær opmærksom på, at cevichen skal stå mindst en time og trække.

TILBEREDNINGSTID: 1 TIME, 30 MIN. ANTAL PORTIONER: 4 PERS.

400 g friske torskefilet

2 store citroner

2 stk. skalotteløg

1 pk. Rucolasalat

2 agurker

4 store tomater

2 bundter dild eller koriander, eller 1 af hver

1-2 tsk. Rosenpeber, eller anden aromatisk peber

1 smule tørret chili

Rigeligt med god olivenolie

Salt og evt. almindeligt sort peber.

FREMGANGSMÅDE:

Den friske torskefilet skal være befriet for ben. Den skal skæres i mindre strimler. Del den en 2-3 gange på langs, alt efter størrelse, og skær så mindre stykker som på størrelse med en halv - trekvart lillefinger.

Skær løgene i meget fine skiver. Pres citrusfrugterne. Bland fisk og løg og hæld citrussaften og olien over. Giv det salt og peber, chili. Kom en passende mængde dild/koriander i. Det skal lyse op og give smag. Skær de øvrige grøntsager fint.

Gem lidt krydderurter til at komme på lige inden servering.

Cevichen skal have mindst en time, for man skal opleve den kemiske proces arbejde med fisken. Det er ikke bare rå fisk med lidt citronsaft på toppen. Jo længere den står, jo mere virker syren og tilbereder fisken. Man kan også vente med at komme olien i, til syren har virket i en time alene.

Anret salaten ovenpå eller ved siden af fisken på hver tallerken.

Smager dejligt med en skive nøddebrød til.

Retten er også fin ved vægttab, evt. uden brød.