+45 60 24 43 74 hej@mavehelse.dk
Print Friendly, PDF & Email

Fordøjelsesproblemer

 

Mave og tarm – tarmsygdomme eller alvorlige fordøjelsesproblemer?

 

Har du store fordøjelsesproblemer handler det  rigtig meget om at aflaste dit fordøjelsessystem, som har været på overarbejde i mange år. Det gør man mest optimalt med en kostkombineret, antiinflammatorisk kost, med lavt indhold af kulhydrater og udelukkelse af de forarbejde af slagsen, samt udelukkelse af irritanter i kosten. De fleste kan nøjes med at sætte deres kost lidt anderledes sammen, så sker der en stor forbedring af tarmfunktionen og fordøjelsen og alting bliver meget lettere. For andre, f.eks. med tarm- eller autoimmune ubalancer, skal der mere til og da er det bare med at finde frem til den optimale kost ud fra disse principper og så vil også de mærke store forbedringer. Det bedste er, at du kommer ikke til at mangle noget. Du må spise god mad og det bliver hurtigt en livsstil som du ikke vil undvære, fordi du kan mærke at du får det godt!
I hvilken gruppe du er og hvor meget der skal til, kan vi finde ud af i samarbejde ved en kostvejledning som går i dybden med at lokalisere de problematikker der er vigtigst for dig at gøre noget ved.

Processen med at fordøje hvert måltid tager meget energi, så du kan med fordel øge din evne til at fordøje effektivt. Men hvad sker der, hvis din fordøjelse ikke fungerer korrekt, som hos så mange i dag? Sygdomme i mave-tarmsystemet giver ofte smerter, kvalme, forstoppelse, blodig afføring eller opkastninger.

Der er mange steder i vores fordøjelse det kan gå galt, men problemerne kan starte i leveren og i tyndtarmen, der kommer på overarbejde, eller det kan være mavesyreniveauet der er for højt eller lavt. Mulighederne er mange med alt det raffinerede og stærkt forarbejdede mad vi spiser i den vestlige verden og de giftstoffer der hver dag påvirker vores krop og nogengange tænder for nogle gener tidligt i livet, som vi godt kunne have undværet.

Hvad skyldes maveproblemerne?

Når først problemet er opstået er det afgørende at rette gevaldigt op på kosten, så skal det nok hurtigt blive bedre, mange kan komme til at fungere helt normalt igen. Derudover kan man supplere med nogle kosttilskud, der hjælper på nedbrydning af kulhydrater, protein og fedt. Er det leveren der ikke kan levere nok galde til nedbrydning af maden skal man gå efter bitre urter. Er det tyndtarmen (f.eks. bugspytkirtlen) kan det være godt at supplere med enzymer ved måltiderne. Hvis det er mavesyren, skal man have afgjort om det er for høj eller for lav mavesyreniveau der giver problemerne og supplere efter det. Der kan også være intolerancer, biokemiske problemer, feks. Pyrrole disorder, eller skæv methylering, andre arvelige faktorer, så hvis det ikke virker det man prøver, er det en rigtig god idé at gå til en kvalificeret behandler og få afdækket hvor problemerne stammer fra, og det vil kunne betale sig i sidste ende!

De fleste af os har ikke en diagnosticeret tarmsygdom, men det kan være alvorligt nok at lide af fordøjelsesproblemer. Vi optager ikke den næring vi skal fra maden, vi ophober alt for mange giftstoffer i kroppen og vi udsætter os selv for en ekstrem belastning fra alle de stoffer som kroppen ellers havde skilt sig af med, som nu igen trænger ind og laver ballade i vores systemer og giver autoimmune reaktioner. Som kostvejleder ser jeg hvor meget skade det kan gøre, når vi ikke kan tåle den mad vi spiser.

Den ufordøjede mad forbliver i din fordøjelseskanal og rådner, hvilket skaber et giftigt miljø, der gør dit blod mere surt og tillader gær, vira, kræftceller og parasitter at vokse inde i dig. Derfor bliver dit indre økosystem beskadiget, og du er mere udsat for sygdom.  
Du kan altså ende op med at udvikle en tarmsygdom, eller anden autoimmun lidelse. Det er som oftest flere ting på en gang der er med til at give sygdom i tarmen. Det kan f.eks. være en kombination af underlødig kost, en stresset periode og forskellige miljømæssige påvirkninger og genpotentiale, pludselig står du med en autoimmun diagnose i tarmen, eller et andet sted i kroppen. Læs her om LEAKY GUT

 

Kontakt mig

Hvis du vil undersøge om kostvejledning hos mig er noget for dig!

Kontakt

hej@mavehelse.dk

60 24 43 74

Åbningstider

Ingen faste

Jeg vender tilbage hurtigst muligt