Kostkombinering
Grundprincipperne kort og godt!

Sundhed kommer indefra

Hvis protein og stivelse bliver blandet i mavesækken, vil det altid være proteinet der “vinder” dvs. at kartoflen, eller hvad du nu har spist, vil ligge i maven ved 37 grader og gære, mens det venter på at kødet (eller anden protein) fordøjes. Det nedsætter tempoet i tarmen og det giver flere problemer:
1. Det påvirker bakteriebalancen i negativ retning.
2. Den nedsatte fart betyder større genoptag af affaldsstoffer, som kroppen ellers havde skilt sig af med. Det gælder hormoner, affaldsprodukter fra leveren, tungmetaller, pesticider, biprodukter fra fordøjelsen o.m.a.
3. det kan give udspilet mave, mavesmerter og mange andre symptomer fra mave/tarm kanalen.
4. Det fremmer den tilstand der hedder Leaky Gut, eller utæt tarm. Det kan medføre allergier, autoimmune sygdomme, psykiske sygdomme og andre mere eller mindre alvorlige ubalancer i kroppen og forskellige kræftformer.
5. Det betyder også at du ikke får ret meget ud af den næring du har indtaget.
Derfor får du her et sæt effektive principper du kan efterleve, hvis du gerne vil holde sig sund og rask!
Synes du det lyder uoverskueligt at skulle spise på en helt ny måde? Det er slet ikke så slemt.. Her er de overordnede principper:
-
Spis vandholdigt frugt/grønt og ikke så meget andet (måske lidt nødder/ yoghurt), fra du står op og gerne helt til kl. 12.00, men mindst 4 timer.
-
Spis kulhydrater(stivelse) og proteiner i hvert sit måltid.
-
Spis fast føde fra kl. 12.00 -20.00
-
Drik kun vand/urtete eller, hvis du er sulten, spis et stykke frugt/grønt og/eller nogle få nødder, fra kl. 20.00 og indtil næste morgen.
-
Hold afstand imellem måltiderne.
Afstanden mellem en ret med protein og frugt el.a. skal være op mod 4 timer
Afstanden mellem en ret med stivelse og frugt el.a. skal være op mod 3 timer
Afstanden mellem en ret med neutrale fødeemner og frugt el.a. skal være op mod 2 timer
Fra du har spist et stykke frugt til du kan spise igen, skal der gå ca. 20-40 minutter (afhængig af frugten)
Hvis du f.eks. spiser et stykke knækbrød 2 timer efter du har fået en hakkebøf, vil knækbrødet med sikkerhed gå i gæring i mavesækken, da bøffen måske først forlader mavesækken efter yderligere 2 timer.
Det kan nå at lave rigtig meget ballade og på den måde kan man altså hele tiden skubbe problemerne foran sig og forhindre fordøjelsen i at udføre sit arbejde ordentligt. Det besværliggør heling af tarmen.
Er din evne til at fordøje nedsat så kan du ikke, uden problemer, spise som de fleste gør. Du er nødt til at tænke over sammensætning, ikke at spise for mange forskellige ting samtidigt og huske at holde afstand mellem måltiderne.
Syre/base
Når du tænker i sundhed er det ikke til at komme uden om at tænke syre/base.
Tænk over når du sammensætter et måltid, hvor meget syredannende der er på tallerkenen og hvor meget basedannende.
Egentlig giver det meget sig selv når du spiser efter kostkombinerings-principperne da du jo fylder ⅔ af tallerkenen med grøntsager, men nogen gange reagerer kroppen negativt, selvom du måske synes du har gjort det så godt med at kombinere rigtigt.
Har du problemer med at få helt nok grøntsager, kan du rette lidt op på skævheden ved at supplere med basedannende nødder. Det er mandler og paranødder der er basedannende. Andre slags nødder er let syredannende, men tæt på neutrale. Man kan f.eks. lave dehydreret brød af hovedsageligt mandler/paranødder. Det hjælper på syre/base regnskabet og dermed på sundheden.
Kroppen kan relativt nemt forbrænde organiske syrer, f.eks. frugtsyre og mælkesyre og udskille kuldioxid og vand gennem lungerne. Uorganisk syre, der opstår ved syredannende kost, kræver basiske mineraler som kalcium, magnesium, kalium og natrium, for at kroppen kan neutralisere dem. Mælk er syredannende, og tærer altså på dine mineralresourcer!
Motion er meget basedannende. Ophobning af syre kan give tendens til ophobning i led og væv, gigt, problemer med fordøjelsen, hovedpine, problemer med immunsystemet og meget andet.. Skal man have kroppen til at regenerere og hjælpe sig selv, er det altså godt at få styr på syre-base-balancen.
Hvis du vil dykke mere ned i principperne så kan du med fordel læse: Spis dig i form, af Harvey og Marilyn Diamond.
Nogen har svært ved at tåle bestemte fødevarer, men hvis du bare ønsker at få gavn af de sunde principper, så start med 1 eller 2 principper ad gangen, så du vænner dig til den nye tankegang.



Lea Friedstrup Lind
Kostvejleder
Kontakt mig hvis du vil vide mere

Åbningstider
Ingen faste
Jeg vender tilbage hurtigst muligt