Mave og tarm - tarmsygdom?

Det handler om at aflaste dit fordøjelsessystem, som har været på overarbejde i mange år. Det gør man mest optimalt med en kostkombineret, antiinflammatorisk kost, med lavt indhold af kulhydrater og udelukkelse af irritanter i kosten. De fleste kan nøjes med at sætte deres kost lidt anderledes sammen, så sker der en stor forbedring af tarmfunktionen og fordøjelsen og alting bliver meget lettere. For andre, f.eks. med tarm- eller autoimmune ubalancer, skal der mere til og da er det bare med at finde frem til den optimale kost ud fra disse principper og så vil også de mærke store forbedringer. Det bedste er, at du kommer ikke til at mangle noget. Du må spise god mad og det bliver hurtigt en livsstil som du ikke vil undvære, fordi du kan mærke at du får det godt!
I hvilken gruppe du er og hvor meget der skal til, finder vi ud af i samarbejde ved en kostvejledning som går i dybden med at finde de problematikker der er vigtigst for dig at gøre noget ved.

Processen med at fordøje hvert måltid tager meget energi, så du kan med fordel øge din evne til at fordøje effektivt. Men hvad sker der, hvis din fordøjelse ikke fungerer korrekt, som hos så mange i dag? Sygdomme i mave-tarmsystemet giver ofte smerter, kvalme, forstoppelse, blodig afføring eller opkastninger. Der er mange steder i vores fordøjelse det kan gå galt, men som regel starter problemet i tyndtarmen, der kommer på overarbejde, med alt det raffinerede og stærkt forarbejdede mad vi spiser i den vestlige verden. Når først problemet er opstået er der ikke andet at gøre end at rette gevaldigt op på kosten, så skal det nok hurtigt blive bedre, mange kan komme til at fungere helt normalt igen.

tarmsystemjpg

De fleste af os har ikke en diagnosticeret tarmsygdom, men det kan være alvorligt nok at lide af fordøjelsesproblemer. Vi optager ikke den næring vi skal fra maden, vi ophober alt for mange giftstoffer i kroppen og vi udsætter os selv for en ekstrem belastning fra alle de stoffer som kroppen ellers havde skilt sig af med, som nu igen trænger ind og laver ballade i vores systemer og giver autoimmune reaktioner. Som kostvejleder ser jeg hvor meget skade det kan gøre, når vi ikke kan tåle den mad vi spiser.
ondtimavenjpg
Den ufordøjede mad forbliver i din fordøjelseskanal og rådner, hvilket skaber et giftigt miljø, der gør dit blod mere surt og tillader gær, vira, kræftceller og parasitter at vokse inde i dig. Derfor bliver dit indre økosystem beskadiget, og du er mere udsat for sygdom.  
Du kan altså ende op med at udvikle en tarmsygdom. Det er som oftest flere ting på en gang der er med til at give sygdom i tarmen. Det kan f.eks. være en kombination af underlødig kost, en stresset periode og forskellige miljømæssige påvirkninger og genpotentiale, pludselig står du med en autoimmun diagnose i tarmen, eller et andet sted i kroppen.