Resistent stivelse

Resistent stivelse

Resistent stivelse

Som du ved er stabilt blodsukker noget af det vigtigste at fokusere på hvis du ønsker at opnå vægttab, eller kontrol. Du har godt hørt at fibre er vigtige for mæthed og blodsukkerbalance, men vidste du at det kan betale sig at vælge bestemte fibre? De fibre der kaldes resistent stivelse, kan blive det der giver dit vægttab fart på!

En kartoffel har et forholdsvist højt GI (80), hvis den indtages varm. Men indtages den derimod afkølet efter tilberedning, har den et meget lavt GI (35). Denne omdannelse kaldes resistent stivelse.

Resistent stivelse er stivelse fra planter eller kornsorter, som er blevet resistente overfor bugspytkirtlens og tyndtarmens fordøjelsesenzymer. Resistent stivelse passerer derfor ufordøjet gennem tyndtarmen til tyktarmen, hvor en del af det omsættes af gode bakterier og ellers fortsætter resten ud med afføringen. Blodsukkerpåvirkningen vil derfor være meget lille efter indtag af en fødevare med resistent stivelse. Fordelen forsvinder hvis kartoflen genopvarmes og indtages varm. Det samme gælder for andre rodfrugter. Så spis dem gerne kolde. Du finder også resistent stivelse i bønner, linser, fuldkorn og ris.
Der er lavet kliniske undersøgelser der klart viser større mulighed for vægttab hvis man f.eks. udskifter kød med bønner til nogle af sine måltider.  Der er skrevet en bog om emnet: Lars-Erik Litsfeldt :Låt bönor förändra ditt liv. Den er på svensk.
Selv er jeg helt fjollet med kikærter og hvide bønner og jeg laver ofte hummus eller bønnedressing til min salat. Det mætter og det smager fantastisk, med masser af hvidløg og krydderurter. Hav dem kogt i fryseren, så du altid lige kan tilføje en håndfuld til salaten, eller lave en dressing af dem. Her er en lækker og mættende ret du kan lave med bønner.

bnnesalatJPG

Bønnesalat med rødløg og tomat til 2 personer

INGREDIENSER

Bønner f.eks.:
200 g tørrede bønner (eller 400 g kogte) f.eks. hvide og/eller kidneybønner
300 friske eller en pose økologiske frosne  grønne bønner
200 g små cocktailtomater
50 g rødløg
1 fed hvidløg
1 håndfuld persille
2-3 kviste merian eller oregano
 
CITRONDRESSING
1½ spsk. olivenolie
1 stor usprøjtet citron
salt og friskkværnet peber

TILBEREDNING

1. Udblød bønnerne hver for sig i koldt vand i mindst 8 timer. Kassér vandet, og kog bønnerne møre i 45-60 minutter. Alternativt kan du bruge bønner fra dåse.  Skyl og nip de friske grønne bønner, og kog dem i letsaltet vand i 2-3 minutter, til de er møre, men stadig sprøde. Skyl dem straks med koldt vand. Skyl og halvér tomaterne. Pil løg og hvidløg, og hak dem fint. Skyl og hak krydderurterne. Bland det hele sammen.
 2. Citrondressing: Bland olien med fintrevet citronskal og 3-4 spsk. citronsaft. Smag til med salt og peber. Vend bønnesalaten med dressingen.

 

Bananer indeholder også en del resistent stivelse og det er derfor de mætter så godt. I det hele taget jo flere fibre i grøntsagen, jo bedre chancer for vægttab.

Det mest geniale ved resistent stivelse er, at det er mad til de gode bakterier i din fordøjelseskanal! Du kan nok forstille dig at det vil tage lang tid at remse alle de fordele op, der er ved det! 

De der bakterier, skal vi behandle som vores bedste venner. De hjælper dig både med helbred og vægt, så giv dem god mad og de vil give dig meget tilbage!

Ønsker du at modtage nyhedsbrevet kan du tilmelde dig her:  https://mavehelse.dk/kontakt-mig