+45 60 24 43 74 hej@mavehelse.dk
Print Friendly, PDF & Email

Hvorfor kan du ikke tabe dig?

Har du spurgt dig selv om det mange gange? Her er nogle vigtige redskaber til at hjælpe dine hormoner i balance så vægttabet går lettere!

Balancer dine hormoner, hvis du vil styre din vægt

 

Et af de ting kvinder undrer sig mest over, når de bliver ældre er: “Hvis jeg spiser rigtigt og træner, hvorfor er det så svært at tabe sig?” Du gør måske de samme ting, du altid har gjort, men pludselig er det ikke nok at holde sig i form. Selvom du ved, at du går ind i overgangsalderen, kan du måske ikke forstå, at hormonelle udsving skulle være med til din vægtforøgelse. Din første tanke kan nu være: “Kan østrogen forårsage vægtøgning?” Østrogen dominans kan, ja. Når du har en uforholdsmæssig mængde østrogen i forhold til progesteron i din krop. Men der er også tre andre hormoner, der altid skal være i balance, for at opretholde en sund vægt. Læs videre for at opdage de fire vigtige hormoner, der påvirker din vægt østrogen, cortisol, leptin og insulin – og hvordan man balancerer dem naturligt for at tabe sig og føle sig godt tilpas i kroppen.

 

Hvordan dine hormoner påvirker din vægt

Dine hormoner påvirker så mange ting – fra dit humør og energiniveau til ja, din vægt. Dine hormoner varierer hver måned, men også i løbet af dit liv, mens du går fra pubertet til voksenalderen og derefter til overgangsalderen. Det er først nu man så småt begynder at diskutere hormonernes vigtighed i den almindelige offentlighed. Så jeg vil uddanne og give dig mulighed for at kende din krop og kende dine hormoner. Hvis du har nogle overflødige kilo, der bare nægter at komme af, er sikkert så frustreret, at du næsten ikke tror det er muligt, men du kan tabe sig, og du kan gøre det naturligt ved at bringe vigtige hormoner i balance.

Dr. Sara Gottfried er Harvard-uddannet læge- og hormonekspert, og hun kan hjælpe os til at lære hvordan man bedst afbalancerer hormonerne – uanset om de er kommet ud af balance på grund af førovergangsalder, overgangsalder eller livsstilsvalg. Her er hvad hun anbefaler:

 

 1. ØSTROGEN

Østrogen er hormonet der er ansvarligt for udviklingen af ​​kvindelige de kvindelige former (bryster og hofter). Der er en interessant forbindelse mellem østrogen og vægtøgning i overgangsalderen. Under overgangsalderen er niveauerne af alle dine hormoner tilbøjelige til at falde, herunder østrogen og progesteron. Din læge har muligvis fortalt dig, at dine østrogenniveauer er faldet, hvorfor det kan være forvirrende at få at vide, at østrogendominans kan forårsage vægtøgning i overgangsalderen.

 

 

Men hvis dine progesteron niveauer falder mere end din østrogen, kan du stadig have østrogen dominans. Hvis du har for meget østrogen sammenlignet med progesteron (uanset hvor lille det er) vil du være tilbøjelig til at lagre fedt omkring livet. Og det er nok ingen overraskelse – de fleste kvinder har tendens til at have østrogen dominans. En anden faktor, der bidrager til østrogen dominans er eksponering for miljøøstrogener, som er østrogenlignende kemikalier i vores miljø. Nogle af disse er ting, vi indtager som pesticider, hormoner i animalske produkter og plastik – alle kendt som “hormonforstyrrende stoffer”.

 

Sådan balanceres østrogen til vægttab

For at undgå østrogen dominans, skal du altså have en god balance mellem dit progesteron og østrogen. Dr. Gottfried anbefaler at spise ½ kg. grøntsager om dagen, da fibrene så vil hjælpe med at fjerne alt overskydende østrogen fra kroppen. I forhold til alle andre medicinske anbefalinger mv. er det en ret simpel løsning! Gottfried anbefaler også, at kvinder der søger at sænke deres østrogen niveauer naturligt skal sigte mod 35 til 45 gram fibre om dagen og øge mængden langsomt for ikke at forårsage maveproblemer. Du kan også naturligt afbalancere østrogen dominans ved at:

 

Tag Wild Yam (Dioscorea Villosa) i kapsel eller tørret urtform (Dette indeholder en forbindelse kaldet Diosgenin, som er blevet anvendt som base for syntetisk hormon medicin, men taget i sin naturlige form hjælper det også)

 • Reducere rødt kødindtag
 • Undgå unødigt sukker og forarbejdede fødevarer
 • Træne dagligt for at fremme afgiftning
 1. CORTISOL

Cortisol regulerer din krops reaktion på stressfulde situationer. Desværre er vi oversvømmet med en konstant strøm af moderne stressfaktorer og er nødt til hele tiden at være omstillingsparate og kommunikere på tværs af forskellige kanaler, at mange af os har et overskud af kortisol i vores kroppe. Ifølge ledende kardiovaskulære forskere ved Universitetsmedicinsk Center i Holland, giver overskydende cortisol, øget risiko for hjertesygdom, og det medfører også, at du oplagrer visceralt fedt omkring dine indre organer, hvilket ofte ses som overskydende mavefedt.

 

Sådan Balanceres Cortisol til vægttab

Du har brug for at nulstille din krops reaktion på stress. Gottfried anbefaler, at du langsomt afvænner dig fra et overdrevent koffeinforbrug eller skifter fra kaffe til te. Hvis te ikke er dig, kan du også gøre andre ting for at sænke dine cortisolniveauer, såsom at øve mindfulness. Denne ide kan virke vag, men det er virkelig ligetil: Slap af, træk vejret dybt og hav  opmærksomhed på, hvad du laver lige nu. Ofte bliver vi distraheret og farer fra en ting til en anden og denne skiften kan betydeligt øge stressniveauet. I stedet skal du være opmærksom på en opgave ad gangen. Andre måder, du naturligt kan sænke dine cortisolniveauer, er:

 • Meditation
 • Supplér med et magnesiumtilskud eller B vitaminkompleks
 • Få bedre, længere søvn

 

 1. LEPTIN

Leptin produceres af kroppens fedtceller, og den primære funktion er at fortælle en del af vores hjerne (hypothalamus), at vi er mætte. Vores moderne kost er fyldt med en type sukker kaldet fructose, der findes i mange forarbejdede fødevarer (alt fra pasta sauce til salat dressinger). Når for meget fructose oversvømmer din krop, lagres det som fedt. Dette fører til et overskud af leptin; når man har for meget leptin, kan man blive leptinresistent, hvilket betyder, at  kroppen ikke længere kan fortælle om du er mæt eller ej – og du fortsætter med at spise og stige i vægt.

Hvordan balanceres Leptin til vægttab?

 En vigtig komponent til at afbalancere dine leptinniveauer er at få nok søvn. Når du ikke får nok søvn, er dine leptinniveauer lavere, og du føler dig ikke så tilfreds, når du spiser. (Harvard-undersøgelser viser, at søvnløshed reducerer leptinniveauet og øger faktisk din krops ønske om fedtholdige eller kulhydratrige fødevarer.) Så hvis du har mistanke om, at en leptin-ubalance er skyld i din vægtforøgelse, skal du prioritere at sove godt hver eneste nat – vi bør alle prioritere søvn for utallige sundhedsmæssige fordele, men hvis vægttabet skal batte noget, skal du simpelthen sove mere! Andre måder at afbalancere leptinniveauet på er:

 • At tage et Omega 3-tilskud eller spise mere Omega 3-rige fødevarer: fisk, kød fra græssende dyr og chia frø.
 • Styr dit fructoseindtag ved kun at spise lidt eller undgå tilsat sukker.
 • Træn regelmæssigt.

 

 1. INSULIN

Insulin er et hormon, der produceres i din bugspytkirtlen og det hjælper med at regulere glukose (blodsukker) i din krop. Hvis du er overvægtig eller endda slank men med fedt om organerne bliver din krops glukose regulator insulin ødelagt, og du har sværere ved at tabe sig. Hertil kommer, at hvis du har tendens til at spise sukkerholdige fødevarer henover dagen, er dit insulin hele tiden på overarbejde med at forsøge at fjerne sukker fra dit blod. Hvad gør insulinen med det ekstra sukker, spørger du måske? Det gemmer det som fedt!

Sådan Balanceres Insulin til vægttab

Ved at skære ned på sukker kan du hjælpe balancering af dine hormoner, især insulin. Dr. Gottfried anbefaler at starte dagen med at drikke filtreret vand med to spiseskefulde æblecidereddike for at regulere blodsukkeret allerede om morgenen. Hvis du ikke har mod på æblecidereddike, hjælper det også at drikke ½ liter vand hver morgen, før du spiser eller drikker noget andet. Dette virker som en naturlig udrensning. (du kan evt. tilføje lidt citron.)

 Andre måder at naturligt afbalancere dine insulinniveauer på er:

 • Få nok protein med hvert måltid.
 • Spis mindre (sunde) måltider oftere.
 • lavglykæmiske kulhydrater (frugt, bønner, ikke-stivelsesholdige grøntsager).
 • Fjern unødigt sukker fra din kost

Det kan altså meget nemt skyldes dine hormoner, at du har svært ved at tabe i vægt. Held og lykke med at bringe balance i dem!

 

Najas oplevelse

Kostvejledning   Jeg er ved Leas hjælp blevet meget bedre til at spise, så jeg ikke får ondt i maven. Jeg har en meget følsom mave og der er mange ting jeg ikke kan fordøje, f.eks. de fleste slags stivelse og sukker. Lea har givet mig forslag til alternativer og...

Flere gode brødopskrifter

Sundt og hurtigt lavet brød/boller Find inspiration til et sundt måltidSunde boller på 1/2 time Tapioka eller Cassava fiberboller 8 stk. a ca. 50 gram 50 g kokosfibermel 175 g. Cassava/tapiokastivelse 1 tsk. Natron 1/2 tsk. Bagepulver 1 tsk guargum eller 2 sps....

Tilbehør til kød du kan lave til hele ugen.

Tilbehør der er letfordøjeligt Find inspiration til et sundt måltidHer er forskellige forslag til tilbehør, som er letfordøjelige og giver en god mæt fornemmelse i maven længe efter måltidet, uden at være fedende og overmættende, som kartofler, ris og pasta er....

Aftensmad vinter

Vinter måltider Find inspiration til et sundt måltidKalkunsnitzel med bagte løg og rødkålssalat 2 stykker kalkunsnitzel ( del evt. En i 2) a´ 100 g. 1 spsk. lidt stærkt krydderi Salt og peber Olie til stegning 2 rødløg i både 2 tomater i halve 2 spsk. Olivenolie Salt...

Cremet banansmoothie

kostkombineret smoothie der mætter Det kan være svært at finde ud af at lave smoothies som går an når du kostkombinerer. Det må også gerne være noget der mætter, ikke?Her er min yndlingsssmoothie:   2 grønne bananer fra frost 1 håndfuld frosne blåbær 1 håndfuld frosne...

Nem Citronkylling med nødder og broccoli

Nem Citronkylling med nødder og broccoli Find inspiration til et sundt måltid  35 minutter 3-4 personer Ingredienser 2 stykker kyllingebryst 1 stort broccoli 1 dl nødder (f.eks. cashew) eller mandler skal og saft af 1 citron 2 fed hvidløg 10 g finthakket,...

Sund kage!

Kage og desserter Find inspiration til et sundt måltidBrownie med bønner 150 g. sukrin eller 200 g. dadler 1 dåse røde kidney, sort eller hvide bønner 4 spsk kakaopulver 1 tsk vaniljepulver 1 tsk kanel 2 hele æg og 2 æggeblommer 100 g smør Saft og skal af 1...

Tørbørstning

Tørbørstning  Tørbørstning Tørbørstning er en effektiv og billig måde at regulere kortisol/udrensning via lymfesystemet.   Tørbørstning af huden tager kun fem minutter om dagen, det koster ingenting, og det fjerner snavs fra porerne og de giftstoffer, der er fanget i...

Broccoli og utæt tarm

Broccoli og utæt tarm Broccoli er kendt for dets kemoprotektive egenskaber. Ny forskning viser, at denne grøntsag også kan være meget nyttig i behandlingen af ​​Colitis Ulcerosa og utæt tarm.Når du spiser broccoli, produceres en forbindelse kaldet indolocarbazol...

Årsager til utæt tarm

Hvorfor får man utæt tarm?  Utæt tarm – på forståeligt dansk Der er voksende accept af ”leaky gut syndrom” og forbindelsen til autoimmune tilstande. Men mange af årsagerne til utæt tarm debatteres stadig (se undersøgelser om leaky gut og forskning om intestinal...

Tarmen – din vigtigste vej til sundhed

Tarmen Din vigtigste (gen)vej til sundhed!Din helsetilstand i tarmen er et tveægget sværd.   Din fordøjelse og hvordan du behandler den, spiller en stor rolle i, hvordan du føler hver dag, og det er især sandt, når det kommer til, hvordan du vil føle 5 eller endda 10...
Kontakt:

Certificeret kostvejleder

Lea Friedstrup Lind

Mail: hej@mavehelse.dk

Ring mig op:

60 24 43 74

hverdage ml. 9-17

Jeg bliver glad hvis du vil følge eller dele!

Tak for din interesse! Vil du dele det med andre?