+45 60 24 43 74 hej@mavehelse.dk
Print Friendly, PDF & Email

Hvorfor får man utæt tarm?

 

Utæt tarm – på forståeligt dansk

Der er voksende accept af ”leaky gut syndrom” og forbindelsen til autoimmune tilstande. Men mange af årsagerne til utæt tarm debatteres stadig (se undersøgelser om leaky gut og forskning om intestinal permeabilitet).

 

De fleste læger i USA er nu opmærksomme på tilstanden, men man kæmper stadig for at forstå symptomer, test og behandlinger. I Danmark er der ikke mange læger der kender til tilstanden. Dog er den en vigtig faktior i forhold til et godt helbred.

 

 

Jeg vil her belyse, hvordan man behandler utæt tarm-syndrom, hvad der forårsager det, og hvorfor diæten  er en så vigtig komponent for at få det bedre.

 

Forklaring på utæt tarm: 

 

Udtrykket Leaky Gut Syndrome (utæt tarm) bruges til at beskrive tilstanden af ​​”hyperpermeable tarme” en fancy medicinsk term, der betyder, at tarmforingen ikke fungerer korrekt. Dette resulterer i, at alle slags molekyler og partikler kan komme lige ind i blodbanen. Ting som:

 

Bakterier og bakterielle toksiner

Virus, Gær, Parasitter og Andre tarmflora Organismer

Delvist fordøjede fødevaremolekyler

Metabolitter og syrer

Normalt tillader din krop ikke noget af dette. Den har et meget sofistikeret system til at sikre, at kun den rigtige størrelse af mad og den rigtige type partikler kommer ind i blodbanen.

Det fungerer sådan:

Tarmforingen er den første forsvarslinje for vores immunsystem. De ydre lag af tarmceller (epithelceller) er forbundet med strukturer kaldet tight junctions (tætte sammenføjninger). Yderst på ​​slimhinden sidder cellerne ”mikrovilli”, som absorberer korrekt fordøjede næringsstoffer og transporterer dem gennem epithelcellen og ind i blodbanen.

 

Under den normale fordøjelsesproces forbliver de tætte sammenføjninger lukket og tvinger alle molekyler til at blive screenet og absorberes gennem slimhindecellerne.

Men disse sammenføjninger kan blive “åbne” eller permeable, hvilket gør det muligt for uautorisrede molekyler at strømme direkte ind imellem cellerne så blodåren lige bag slimhindecellerne, fyldes op med dårlige ting.

 

Gør utæt tarm dig mere syg?

 

Hvordan immunsystemet bliver udløst

Hvordan tyndtarmen virker

Den første reaktion, som din krop gør på disse “fremmede” i dit blod er, at  Immunsystemet bliver aktiveret, den kæmper for at komme af med dem. Det er nødvendigt at neutralisere, slippe af med og fortælle resten af ​​kroppen om dette fjendtlige angreb.

 

For at gøre det øger immunsystemet inflammation omkring tarmvæggen, hvor “problemet” er. Men det øger også inflammationsniveauet i resten af kroppen. Denne øgede betændelse især ved tarmvæggen kan begynde at skade cellerne i tarmvæggen … som hurtigt kan blive en cyklus af cellebeskadigelse og mere utæt tarm, hvis den ikke bliver repareret.

 

Efterhånden som flere fremmede partikler trænger igennem den utætte tarm, øges immunresponsen, og dette resulterer i kronisk inflammation. Denne processtrøm kan føre til skabelsen af ​​en række autoimmune sygdomme som lupus, reumatoid arthritis, ulcerativ colitis og Raynauds sygdom. Det øger også din risiko for symptomklyngeproblematikker som IBS, Histamin Intolerance og CIRS (Kronisk Inflammatorisk Response Syndrome, red.)

 

Dertil kommer, at immunforsvaret kan overse nogle fremmede angribere. Dette øger byrden på leveren og afgiftningssystemet. Husk, lige bag tarmvæggen er en direkte blodtransport til leveren. Og hvis du begynder at overbelaste leveren med en masse toksiner, vil det forårsage problemer i afgiftningssystemet.

 

Hvordan utæt tarm forårsager fødevareallergier

Det næste skridt er at Immunsystemet begynder at skabe antistoffer, der er specifikke for de typer fremmede partikler, der kommer igennem. Det gør det for at kunne advare resten af ​​kroppen om det angreb, der sker i tarmen.

 

Disse antistof-soldater er designet til at bekæmpe fremmede objekter (som kan være ting som kaseinproteiner fra den mælk du drikker eller andre proteiner i nødder, korn, kød eller æg).

 

 

 

De mest almindelige fødevareallergier

 

Selv molekyler, der normalt findes i fødevarer som fenoler og glycerin, kan nu udløse immunresponser, når de kommer ind i kroppen.

 

Hvis du har forskellige følsomheder for fødevarer, så er det højst sandsynligt, at du har en utæt tarm. Når du har utæt tarm syndrom, kan de beskadigede mikrovilli langs tarmforingen ikke fremstille fordøjelsesenzymerne, som de har brug for til at nedbryde fødevarer til korrekt fordøjelse. Det gør det muligt for fødemolekyler at strømme ind i blodbanen, som ikke er fuldstændigt opdelt i de næringsstoffer, som din krop har brug for.

 

Hvis du har madoverfølsomhed, er det altså ikke fødevarens fejl. Det er den utætte tarm, der lader fødevaremolekylerne komme ind i blodbanen. Selvfølgelig findes der også alvorlige fødevareallergier såsom Cøliaki eller livsfarlig peanutsallergi.

 

Har du symptomer på utæt tarm?

Symptomer på utætheder kan variere fra person til person afhængigt af niveauet af skade og det væv, der påvirkes. Dette skyldes i vid udstrækning varigheden af den utætte tarm og din familiehistorie.

 

Og ved familiehistorie mener jeg genetik og epigenetik (hvilke gener er tændt eller slukket).

 

Dine symptomer vil sandsynligvis være anderledes end mine, da vi har en anden familiehistorie og længde af skadepåvirkning. Imidlertid kan de opdeles i fire hovedkategorier:

 

Hud – udslæt, kløende hud, psoriasis, rosacea, nældefeber, acne

Hjerne – hovedpine, migræne, hjernetåge, hukommelsestab, depression, angst

Immunsystem – autoimmune tilstande, fødevareallergi, overdreven træthed, høj inflammation

Tarm – ernæringsmæssige mangler, kronisk diarré, bøvsen, oppustethed, luftdannelse, forstoppelse

 

 

Det er værd at huske på hvordan alt dette opstår:

 

Øget lokal og systemisk inflammation

Produktion af specifikke antistoffer mod de fremmede indtrængere

Udrensnings og hormonsystemerne bliver ekstra bebyrdet

-og tænk så på hvor længe din tarm har været utæt

 

Gennemgå også din familiehistorie. Hvilket kan omfatte autoimmune sygdomme, kræft eller en hvilken som helst anden kronisk sygdom. Pointen er, at hver genetisk og epi-genetisk slægt har svage punkter.

 

Det har vi alle.

 

Og dine svage punkter vil sandsynligvis være der hvor du udviser al denne inflammatoriske skade.

 

Mens dette sker, forsøger din krop at slukke for inflammationen ved hjælp af hormoner og andre midler. Den er også nødt til at bruge en masse næringsstoffer for at hjælpe med afgiftning og cellereparation.

Dette kan skabe mangler i næringsstoffer over tid, hvilket kun vil forværre kroppens helbred.

 

Som du kan se, er leaky gut syndrom et alvorligt systemisk problem, der kan belaste immunsystemet, hormonsystemet og afgiftningssystemet. Jo længere og mere intenst det har stået på, desto højere er risikoen for at udvikle kronisk sygdom.

 

Hvad forårsager utæt tarm?

Listen over, hvad der forårsager utæt tarm vokser hvert år, efterhånden som mere forskning kommer ud.

 

 

 

 

Pludselige traumer eller kronisk inflammation?

Næsten alle falder i en af ​​disse to kategorier.

 

Pludseligt traume kan være en hjernerystelse, en stressende traumatisk hændelse (skilsmisse, død osv.), Kemoterapi eller stråling, at flytte ind i et hjem med skimmelproblemer, smertestillende midler mv.

 

Nogen gange er udløseren, du oplever, så stærk, at du indenfor en uge begynder at blive utæt og det bliver værre, hvis eksponeringen fortsætter.

Værre er det hvis du allerede har en eller flere af ​​de kroniske inflammatoriske årsager, når hændelsen sker.

 

Her er nogle af de mere “almindelige” årsager:

 

– Kost: Forbrug af store mængder raffineret sukker, forarbejdede fødevarer, konserveringsmidler, raffineret mel og aromaer tilfører massive mængder af kemikalier til kroppen, der behandles som giftige. Hvis din krop har svært ved at klare presset, begynder toksinerne at opbygge og forårsage inflammation.

 

– Kronisk stress: Kronisk stress resulterer næsten altid i et undertrykt immunsystem. Et svækket immunsystem kan ikke udføre sit arbejde optimalt. Dette øger inflammationstilstanden i tarmen, der fører til øget permeabilitet (gennemtrængelighed) i tarmforingen.

 

– Inflammation: Enhver form for betændelse i tarmkanalen kan føre til utætheder. Dette kan opstå ved lav mavesyre (maden fordøjes ikke ordentligt i tyndtarmen), overvækst af svampe og bakterier, infektion, parasitter og høj påvirkning af miljøgiftstoffer.

 

– Medikamenter: Eventuelle medicinpræparater eller smertestillende midler irriterer tarmforingen og reducerer slimhindeindholdet (en membran producerer slim på tarmforingen som en naturlig beskyttelsesforanstaltning). Dette kan starte eller medvirke til at fortsætte inflammationscyklussen (flere bakterier, svampe og fordøjelsesproblemer) og øger gennemtrængeligheden i tarmvæggen.

 

– Manglende zink: Zink er kritisk for at opretholde en stærk tarmforing. Mangel på zink kan føre til, at tarmforingen svækkes og bliver mere gennemtrængelig. Der er undersøgelser, der viser, at et tilskud af zink, når det mangles, kan forbedre tarmforingens integritet dramatisk.

 

– Alkohol: Forbrug af alkohol er en stor belastning for tarmvæggen. Det handler ikke engang om mængden (det betyder selvfølgelig noget), men selv små mængder er toksiske for kroppen. Det er faktisk en stor belastning for tarmsystemet med bare et glas vin om dagen.

 

Mener du at du har utæt tarm? Så vil jeg anbefale dig at kontakte en kyndig på området og få det afklaret og få lavet en personligt tilrettet plan.

 

 

 

Lea Friedstrup Lind

Lea Friedstrup Lind

Kostvejleder

Kontakt:

Certificeret kostvejleder

Lea Friedstrup Lind

Mail: hej@mavehelse.dk

Ring mig op:

60 24 43 74

hverdage ml. 9-17

Jeg bliver glad hvis du vil følge eller dele!

Tak for din interesse! Vil du dele det med andre?