+45 60 24 43 74 hej@mavehelse.dk
Print Friendly, PDF & Email

Sådan laver du 24 timers yoghurt

 

Sådan laver du verdens lækreste og sundeste yoghurt til din mave og fordøjelse

 

 

Introduktion

Hvorfor lave sin egen yoghurt, når man lige så godt kan købe det i butikkerne?

Fordi de kommercielle yoghurtproducenter ikke giver yoghurten mere end fire-fem timer at fermentere i – hvilket er tilstrækkeligt til at få yoghurten til at smage som den skal, men hvilket langt fra er nok til at yoghurtbakterierne når at fortære al den mælkesukker, som findes i mælken.

 

Det er netop mælkesukker (lactose), der får mange til at reagere allergisk på mælkeprodukter – fordi mælkesukker, ligesom sukker i øvrigt, er relativt krævende at få nedbrudt i fordøjelsessystemet. Når du laver din egen yoghurt kan du lade den stå og fermentere i 24 timer – og herved opnår du, at bakterierne har tid nok til at fordøje stort set alt mælkesukkeret.

Derfor!

Remedier

For at kunne lave din egen yoghurt skal du have:

En Sous Vide maskine, med plads til 4-6 syltetøjsglas a en vis størrelse..( jeg købte en god en på Coop nettorv.

eller:

en dehydrator med plads til 4-6 syltetøjsglas a en vis størrelse.

eller:

  • en ovn (eller lignede isoleret “kasse” eller vaskebalje)
  • en 3-liters gryde
  • en glas- eller keramikskål, som kan rumme mindst 2,5 liter og som kan være i ovnen
  • et termometer
  • en ledning, en fatning og en elpære (15, 25, 40 eller 60 watt – alt efter ovnens størrelse.                                                                                                                                                         Forberedelser ved brug af ovn og pære:

Til at begynde med skal du have fundet ud af, hvilken styrke elpæren skal have for at varme din ovn op til den rette temperatur. Yoghurt-gæringsprocessen standser nemlig, hvis skålen bliver koldere end 38 grader eller varmere end 42 grader.

Fyld skålen med 2,5 liter vand og stil den ind i ovnen. Læg elpæren under og tænd den. Luk ovnen og vent mindst otte timer. Mål så temperaturen midt i vandet. Hvis den overstiger 42 grader, skal du bruge en mindre kraftig elpære. Hvis den ikke når op på 38 grader, skal du bruge en kraftigere.

Finjustering klares ved at åbne ovnlågen en smule på klem.

En ovn på størrelse med en mikrobølgeovn får den rette temperatur ved at bruge en 25 watt elpære og lade lågen stå to-tre centimeter på klem.

Lokalets lufttemperatur spiller også ind. En varm sommerdag skal lågen typisk stå mere åben end om vinteren. Hold løbende øje med temperaturen!

Når vandet efter dine justeringer altid har en temperatur på et sted mellem 38-42 grader, er du klar til at lave din første portion yoghurt:

Har du Sous Vide eller dehydrator går du straks  i gang med yoghurten:

Opskrift

Køb:

  • 2 liter økologisk sødmælk
  • 2 kvarte liter økologisk piskefløde, (ialt 0,5 liter)
  • 1 liter økologisk yoghurt naturel (hvoraf skal bruges 1 glas pr portion)

Hæld mælk og fløde i en gryde og varm det op til kogepunktet.

Hvis du bruger elkomfur og stiller varmen på 2/3 af fuld varme, kan du lade gryden passe sig selv uden at det brænder på, men stil et ur til at ringe efter 15-25 minutter og hold øje med gryden de sidste minutter. Pludselig begynder mælken at rejse sig og koge over. Det går især hurtigt, hvis du har lagt lå på.

Når dette punkt er nået, tager du gryden af kogepladen og lader den køle af.

Mælken skal køles ned til under 42 grader, før du fortsætter. Dette er meget vigtigt. Ellers dræber du de yoghurtbakterier, som nu skal tilsættes. Hvis du ønsker at fremskynde nedkølingen, så sæt mælken i køleskabet. I så fald tager det godt tre timer for 2,5 liter mælk at køles ned til rette temperatur. Hvis du ikke stiller gryden på køl, tager det fem timer.

Der samler sig en gul skorpe af flødesmør på overfladen. Skrab denne af med en øse-ske, hæld den op i et glas, mas den ud med en gaffel, fortynd evt. med lidt af mælken fra gryden og hæld den tilsidst tilbage i gryden.

Herefter fylder du et glas halvt op med den købte yoghurt naturel. Fyld den anden halvdel af glasset med mælk fra gryden. Rør rundt til yoghurten er ensartet fortyndet og tøm så glasset ud i gryden.

Gentag dette: Fyld igen glasset halvt op med yoghurt, halvt med mælk, rør rundt og hæld det ud i gryden.

Rør rundt i gryden. Hæld mælken over i en skål, læg låg på. Nu er du klar til at starte processen. Sæt din Sous Vide eller dehydrator på 41 grader eller ved ovn: Tænd for elpæren.

Efter 24-30 timer er yoghurten klar. Alt mælkesukkeret er fortæret af yoghurtbakterierne. Dette er den afgørende forskel på kommercielt produceret yoghurt og din egen, hjemmelavede yoghurt. Derfor er det vigtigt, at du ikke afbryder fermenteringen før tidligst efter 24 timer.

Det siges, at bevægelse standser gæringsprocessen, men du kan eventuelt efter godt otte timer tage skålen ud og røre rundt, så den gule skorpe, der har dannet sig, røres ned i yoghurten. Men herudover bør du ikke røre yoghurten overhovedet.

Sæt yoghurten i køleskab, hæld den eventuelt på en praktisk beholder.

Nydes med yndlingsfyldet.. Mit er kokosflager og Gojibær.

Yoghurten kan holde i flere uger, men det kommer den ikke til hvis du spiser en halv liter hver morgen og det vil være en super god idé. Det er ikke bare rigtigt sundt for fordøjelsessystemet, det er ren medicin for en syg tarmflora!

Du kan købe en Sous Vide på Coops nettorv. Det kan jeg virkelig anbefale, hvis du vil fortsætte med at lave din egen yoghurt!

Kontakt:

Certificeret kostvejleder

Lea Friedstrup Lind

Mail: hej@mavehelse.dk

Ring mig op:

60 24 43 74

hverdage ml. 9-17

 
Jeg bliver glad hvis du vil følge eller dele!

Tak for din interesse! Vil du dele det med andre?